Wanneer je overweegt om zonnepanelen te installeren, moet je weten of jouw dakpannen geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit is belangrijk, aangezien niet elk type dakpan en dakconstructie optimaal is voor de installatie van zonnepanelen. In deze blog helpen we je te begrijpen welke factoren bepalend zijn voor de geschiktheid van je dakpannen voor zonnepanelen.

Factoren die de geschiktheid bepalen

Er zijn verschillende kenmerken van je dak die bepalen of het geschikt is voor het installeren van zonnepanelen. Hieronder leggen we deze factoren uit.

1. Type dakpan

De soort dakpan die je hebt kan een grote rol spelen in de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren. Over het algemeen zijn gladde dakpannen, zoals platte betonnen of keramische dakpannen het meest geschikt. Deze bieden een stabiele ondergrond voor de installatie. Dakpannen met een ruw oppervlak, zoals sommige soorten kleidakpannen, kunnen lastiger zijn om zonnepanelen op te installeren.

2. Staat van het dak

De staat van je dak is ook een belangrijke factor. Een dak dat in goede staat is, zonder beschadigde of ontbrekende dakpannen, is beter voor zonnepanelen. Het is belangrijk dat het dak de extra last van de zonnepanelen kan dragen. Eventuele reparaties moeten worden uitgevoerd voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

3. Dakhelling en ligging

De helling en ligging van je dak beïnvloeden hoe effectief je zonnepanelen zonne-energie kunnen opvangen. Daken met een zuidelijke ligging in het noordelijk halfrond vangen meer zonlicht. De ideale helling is afhankelijk van je geografische locatie, maar ligt meestal rond 30 graden.

4. Schaduw op het dak

De aanwezigheid van schaduw van bomen, andere gebouwen of zelfs schoorstenen kan de efficiëntie van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Een dak dat veel direct zonlicht ontvangt, is idealer voor zonnepaneelinstallatie.

Welke daken zijn minder geschikt?

Sommige daken zijn minder geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Bij een asbestdak moet eerst het asbest gesaneerd worden. Dit is een belangrijke stap, omdat asbest schadelijke stoffen kan vrijgeven die gevaarlijk zijn voor zowel de gezondheid als het milieu.

Rieten daken worden over het algemeen ook afgeraden voor zonnepanelen vanwege het risico op brand. Hoewel er technieken zijn om zonnepanelen te installeren met een volledige scheiding van het riet via een bitumen bak, is deze methode niet aanbevolen.

Zonnepanelen op een leiendak zijn mogelijk, maar deze installatie kan duurder zijn en niet alle installateurs zijn bereid om zonnepanelen op leien te plaatsen.

Als je dak reparatie nodig heeft, bijvoorbeeld als er losse of gebroken dakpannen zijn, is het verstandig om eerst deze problemen te verhelpen voordat je zonnepanelen installeert. Veel zonnepanelen installateurs kunnen je verwijzen naar gekwalificeerde dakdekkers voor dit werk.

Welke daken zijn wel geschikt?

Wanneer het aankomt op het installeren van zonnepanelen, zijn sommige daken beter geschikt dan andere vanwege hun constructie, oriëntatie en materiaalgebruik. Hieronder staan de types daken die als zeer geschikt worden beschouwd voor de installatie van zonnepanelen:

1. Daken met zuidelijke ligging

In het noordelijk halfrond, waaronder Nederland, zijn daken die naar het zuiden gericht zijn ideaal voor zonnepanelen. Deze daken krijgen gedurende de dag het maximale aantal uren zonlicht, wat leidt tot een hogere energieopbrengst.

2. Daken met een helling van 30 tot 40 graden

De hoek van het dak speelt een cruciale rol in de effectiviteit van zonnepanelen. Een helling van rond de 30 tot 40 graden is ideaal voor maximale zonne-absorptie. Dit komt omdat deze hoek de zonnepanelen in staat stelt om het meeste directe zonlicht te vangen door de loop van de dag.

3. Platte daken

Platte daken bieden veel flexibiliteit voor de installatie van zonnepanelen. Ze maken het mogelijk om de zonnepanelen in optimale hoek te plaatsen onafhankelijk van de originele dakhoek. Dit kan vooral handig zijn in stedelijke gebieden waar aanpassingen aan de dakstructuur moeilijker zijn.

4. Daken met weinig tot geen schaduw

Daken die weinig tot geen last hebben van schaduw door bomen, naburige gebouwen of andere obstructies zijn zeer geschikt voor zonnepanelen. Schaduw kan de efficiëntie van zonnepanelen verminderen, dus een dak zonder schaduw heeft een betere energieopbrengst.

5. Grote, ononderbroken oppervlakken

Daken die grote, ononderbroken oppervlakken bieden, zijn ideaal omdat ze de mogelijkheid bieden om meer zonnepanelen te plaatsen, wat leidt tot een hogere totale energieproductie. Daken zonder veel dakkapellen, schoorstenen of andere uitsteeksels maken de installatie makkelijker en efficiënter.

6. Nieuwe of recent gerenoveerde daken

Daken die nieuw zijn of recentelijk zijn gerenoveerd zijn vaak beter voorbereid op de installatie van zonnepanelen. Deze daken hebben doorgaans minder problemen en kunnen het extra gewicht van de zonnepanelen beter aan.

Kan ik zonnepanelen op mijn dak leggen?

Of je dakpannen geschikt zijn voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren zoals het type dakpan, de staat van het dak, de helling, de oriëntatie, en de hoeveelheid schaduw.

Heb je vragen over de geschiktheid van je dak? Neem contact op met ons voor meer informatie en persoonlijk advies. Wij staan klaar om je te helpen.

Neem contact op