Al ruim 20 jaar de leverancier

4 showrooms in Nederland

Altijd een passend advies

Al ruim 20 jaar de leverancier

4 showrooms in Nederland

Altijd een passend advies

Rijswaard metselstenen

De Rijswaard bakstenen zijn in uiteenlopende maten, soorten en kleuren verkrijgbaar. Zo kunt u kiezen voor handvorm- en vormbakstenen, maar ook tussen verschillende collecties zoals wasserstrich en sterrewaard. Daarnaast kunt u kiezen tussen een egale of genuanceerde structuur en tussen verschillende kleuren. De kleuren variëren van wit, naturel, grijs, bruin en zwart tot geel, oranje, rood en paars. Van alle stenen is ook een baksteenstrip verkrijgbaar.

42 resultaten

Rijswaard bakstenen kopen bij Beryl House

Beryl House is al meer dan 20 jaar dé specialist op het gebied van dakpannen, metselstenen en baksteenstrippen in heel Nederland. U bent bij ons dan ook verzekerd van de beste kwaliteit en nog veel meer, zoals:

 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Eigen transport- en planningsdienst voor snelle levering
 • Ruim 20 jaar ervaring
 • Opslagruimte van maar liefst 15.000 m2
 • 4 showrooms door heel Nederland
 • Scherpste prijs door inkoopvoordeel

Heeft u vragen of wilt u een offerte op maat ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen of bezoek onze showroom

Meer over Steenfabriek de Rijswaard

Rijswaard bakstenen worden al sinds 1900 geproduceerd voor grote en kleine bouwwerken. Rijswaard bakstenen zijn kleur- en maatvast. Steenfabriek De Rijswaard investeert ook veel in innovatie waardoor wij kunnen werken met een kwalitatief hoogwaardig product.

Welke klei gebruikt Rijswaard?

Rijswaard maakt gebruik van klei afkomstig uit diverse gebieden. De klei wordt gewonnen in uiterwaarden van rivieren in Nederland, maar wordt ook gewonnen in Westerwald in Duitsland. Er wordt gebruikgemaakt van roodbruine, bronsbruine en naturel klei.

Welk formaat baksteen?

Bakstenen zijn beschikbaar in verschillende maten, afhankelijk van het type baksteen. De verschillende beschikbare maten zijn:

 • Waalformaat: 210 x 100 x 50 mm
 • Engels formaat: 215 x 100 x 65 mm
 • Reno formaat: 210 x 100 x 55 mm
 • Corso formaat: 500 x 100 x 40 mm
 • DL50 formaat: 288 x 88 x 50 mm

Wat is het verschil tussen handvorm en vormbak metselstenen?

Het typerende aan handvorm metselstenen is dat ze een meer ouderwetse uitstraling hebben en een onregelmatige structuur. Tegenwoordig worden deze stenen niet meer handgemaakt door een mal met klei te vullen, maar gebeurt dit machinaal. Voordat dit type metselsteen wordt gebakken, wordt deze door zand en zaagsel gerold. Hierdoor ontstaat na het bakproces een unieke steen met nerven.

Handvorm metselstenen zijn verkrijgbaar in waalformaat. Dit formaat stenen wordt voornamelijk in de woning- en utiliteitsbouw gebruikt. Het typerende aan vormbak metselstenen is dat ze een meer moderne uitstraling hebben in vergelijking met handvorm metselstenen. De stenen hebben een gladde, vlakke structuur. Vooral in moderne bouwstijlen zijn deze stenen populair. Een vormbak metselsteen wordt gemaakt door de mal eerst te bestrooien met zand voordat de klei in de vorm geperst wordt. Na het persen worden overtollige stukken afgesneden. Zo ontstaat er één gladde afgesneden kant. Vormbak metselstenen zijn in diverse formaten verkrijgbaar, zoals waalformaat, reno formaat en corso formaat.

Hoe wordt de Rijswaard baksteen gemaakt?

Nadat de klei is gewonnen uit diverse gebieden wordt de klei op een kleibult gelegd. Laag voor laag wordt deze kleibult opgebouwd. Deze kleibult wordt vervolgens diagonaal afgegraven zodat er klei van iedere laag wordt gebruikt in het productieproces. Daarna gaan wij als volgt te werk:

 1. De klei wordt gemengd met mangaan of kalk en water.
 2. Daarna wordt het mengsel vermalen van oneffenheden en steentjes, en vervolgens gewalst.
 3. De klei wordt op een bult gelegd, diagonaal opgeschept en vervolgens verplaatst richting een steenpers.
 4. De stenen worden voor een tweede keer vermengd met water, waarna ze gedroogd worden.
 5. Tot slot gaan de stenen in de oven.

Hoe verkrijgen de stenen hun kleur?

De kleuren van de metselstenen worden mede bepaald door de temperatuur waarin de stenen gebakken worden in de oven. Iedere temperatuur zorgt voor een andere kleur steen. Tijdens elke bakcyclus wordt dus één bepaalde steenkleur geproduceerd. Rode stenen worden verwarmd tot 1060 graden Celsius, mangaan stenen tot 1050 graden en gele stenen tot 1080 graden.

Wasserstrich bakstenen

Bij het productieproces van Wasserstrich bakstenen wordt geen gebruikgemaakt van zand zoals bij het maken van andere type bakstenen. De steen heet niet voor niets wasserstrich, omdat voornamelijk water de uitstraling van de stenen bepaalt. Dit proces zorgt ervoor dat de stenen glad zijn van structuur, een natuurlijke kleurmix hebben en een geschaafd oppervlak zonder zand.

Sterrewaard bakstenen

Sterrewaard bakstenen zijn vervaardigd uit hoogwaardige klei. Deze klei wordt gewonnen uit de uiterwaarden van grote Nederlandse rivieren en de Westerwald-kleigroeves bij Koblenz. De klei is zeer fijn en uiterst zuiver. Door het gebruik van hoogwaardige klei ontstaan er fraaie en diepe kleuren in de bakstenen.

Retro bakstenen

Retro bakstenen hebben een mooie verouderde uitstraling. Deze uitstraling wordt gecreëerd door de stenen in een trommel te doen. In deze trommel botsen de stenen tegen elkaar, waardoor afgebroken hoekjes en randjes ontstaan. Dat zorgt voor een retro uitstraling.

Import bakstenen

Steenfabriek de Rijswaard importeert ook bakstenen vanuit Italië. S. Anselmo is een familiebedrijf dat bakstenen maakt met de echte originele uitstraling van Italiaanse bakstenen. De bakstenen zijn rustiek en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren met regelmatige textuur of verschillende tinten. Daarnaast importeert Rijswaard bakstenen uit Ploegsteert, België.

Op zoek naar andere metselstenen?

Naast gevelstenen van Steenfabriek de Rijswaard beschikt Beryl House over nog veel meer metselstenen, zoals:

Contact opnemen

Heeft u vragen over Rijswaard bakstenen of heeft u behoefte aan advies van een professional? Vul dan ons contactformulier in. We nemen binnen 1 dag contact met u op. U kunt ook telefonisch contact opnemen met een van onze 4 vestigingen. Uiteraard bent u ook van harte welkom in één van onze showrooms.

Bezoek één van onze showrooms

Dronten

De Dieze 38
8253 PS Dronten

0321-74 59 90

Wapserveen

Van Helomaweg 1A
8351 HT Wapserveen

0521-32 11 00

Wijk en Aalburg

Wijksestraat 1H
4261 TV Wijk en Aalburg

0416-54 04 06

Wildervank

Meihuizenweg 11
9648 LN Wildervank

0598-63 54 55