Metselstenen zijn er in vele soorten en maten, elk met unieke eigenschappen die de uitstraling en structuur van je bouw- of renovatieproject kunnen beïnvloeden. In deze blog duiken we dieper in op de verschillende afmetingen die beschikbaar zijn. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten om de perfecte steen voor jouw project te kiezen.

Verschillende afmetingen van metselstenen

Er zijn veel verschillende metselsteenformaten beschikbaar, elk met specifieke toepassingen en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende afmetingen en hun bijbehorende gebruiksmogelijkheden.

Dikformaat (DF)

Het dikformaat is een veelgebruikt type in Nederland en is vooral geliefd om zijn robuuste uitstraling. Dit formaat is ideaal voor diegenen die een stevige en opvallende visuele impact willen maken.

Afmetingen: 210 mm x 110 mm x 65 mm

Hilversums formaat (HF)

Dit formaat metselsteen is populair voor moderne, strakke metselwerk projecten waarbij een minimalistische esthetiek voorop staat. Bovendien is het Hilversums formaat perfect voor een strakke en eigentijdse look.

Afmetingen: 228 mm x 108 mm x 40 mm

Moduul 50 (M50)

Het M50 formaat wordt veel gebruikt voor gedetailleerd metselwerk. Het biedt een esthetische keuze die afwijkt van grotere stenen, ideaal voor meer verfijnde ontwerpen.

Afmetingen: 188 mm x 88 mm x 48 mm

Normaal Formaat (NF)

Het Nederlands normaal formaat is de standaard keuze voor traditioneel metselwerk en geeft een tijdloze uitstraling aan elke constructie. Dit formaat is zeer veelzijdig en wordt veel gebruikt in zowel woningbouw als utiliteitsbouw.

Afmetingen: 240 mm x 115 mm x 71 mm

Renovatieformaat (RENO)

Specifiek ontworpen voor renovatieprojecten, het renovatieformaat helpt bij het vervangen van oudere bakstenen. Dit formaat is een uitstekende keuze voor het behoud van het historische karakter van gebouwen.

Afmetingen: 210 mm x 100 mm x 55 mm

Waal Formaat (WF)

Als het meest voorkomende baksteenformaat in Nederland, biedt het Waal formaat een uitstekende veelzijdigheid en is geschikt voor zowel nieuwe bouw als renovatieprojecten.

Afmetingen: 210 mm x 100 mm x 50 mm

Vecht Formaat (VF)

Vergelijkbaar met het Hilversums formaat, het vecht formaat wordt gebruikt voor zowel moderne als traditionele bouwprojecten waar specifieke esthetische eisen gelden.

Afmetingen: 210 mm x 100 mm x 40 mm

Het kiezen van de juiste afmetingen voor metselstenen is belangrijk voor het succes van jouw bouwproject. Elk formaat brengt zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden met zich mee, wat het essentieel maakt om goed geïnformeerd een keuze te maken die naadloos aansluit bij je ontwerpplannen.

Let op!

Voor elk type steen wordt de standaardafmetingen benoemd. Het is belangrijk te onthouden dat baksteen een natuurproduct is en maatafwijkingen kunnen voorkomen. Als de maatvoering van je metselwerk erg nauwkeurig moet zijn, baseer je dan altijd op de werkelijke afmetingen van de stenen zoals die op de bouwplaats worden gemeten.

Hulp nodig?

Bij Beryl House zijn we gespecialiseerd in het adviseren over de ideale metselsteen voor elk type project. Heb je vragen of heb je advies nodig? Neem gerust contact met ons op en wij geven je advies.

Neem contact op